Kinderen en de dood

Kinderen beleven en verwerken het overlijden van iemand die hen dierbaar is op hun eigen manier. Sommige kinderen zijn verdrietig en andere boos. U bent er nooit klaar voor als uw kind te maken krijgt met de dood. Voorkomen kunnen we het al helemaal niet. We kunnen kinderen alleen leren dat de dood bij het leven hoort. Dat het normaal is om verdriet te hebben en om iemand te missen.

 

Het is belangrijk om kinderen te betrekken bij de uitvaart, op de dag zelf en de dagen die daaraan voorafgaan. Sowieso kunnen kinderen dingen doen, dingen die ze aankunnen. Uiteraard in overeenstemming met uw wensen en eigen ideeën hierover. Het helpt het kind om te gaan met het verdriet en het gemis.

 

Een actieve rol voor uw (klein-)kind
Afhankelijk van het kind, kunt u hem of haar het volgende voor en/of tijdens de afscheidsdienst laten doen:

  • Een tekening, mandala of afscheidsbrief maken om bij het sluiten van de kist mee te geven aan de overledene of om tijdens de afscheidsdienst op de kist te leggen.
  • Een herinneringsdoosje of -schrift maken, beschilderen of beplakken
  • Een eigen bloemstuk maken
  • Helpen met het binnendragen of  -rijden van de kist of bloemen tijdens de afscheidsdienst
  • Het aansteken van kaarsjes voor de overledene
  • Een gedicht of een verhaal vertellen
  • Zingen of dansen tijdens de afscheidsdienst
  • Bellenblazen tijdens muziek
  • Ballonnen oplaten na de afscheidsdienst
  • Et cetera


Als een kind sterft…
De dood van een kind is schokkend. Een ongeboren kind dat u als moeder al zoveel maanden hebt gevoeld, een kind dat sterft door een plotseling ongeval, een ziekte of aandoening. Een grotere nachtmerrie is voor een ouder niet denkbaar. De dood van een kind voelt onnatuurlijk en zo verkeerd. U wordt overspoeld door verdriet, maar moet toch aan de slag om van alles te regelen. Daarbij bent u niet alleen bezig met uw eigen verdriet, maar ook met dat van uw omgeving. Broers, zusjes, opa en oma, vrienden, klasgenoten… allemaal beleven ze hun verdriet op hun eigen manier. Het is mijn streven om u ook in deze moeilijke tijd te helpen en samen vorm en inhoud te geven aan een passend afscheid.


Voor ouders, broertjes, zusjes en andere familieleden kan het heel fijn zijn om later terug te kunnen kijken op het afscheid en de uitvaart van hun overleden kind, broer of zus, kleinkind, neef of nicht. Het maken van een film en/of foto’s kan daarbij een hulpmiddel zijn. Graag attendeer ik u op Stichting Make a Memory (www.makeamemory.nl). Deze stichting vervaardigt foto’s voor familie van ernstig zieke, stervende en overleden baby’s vanaf 24 weken zwangerschap en kinderen tot en met 16 jaar. De fotografie vindt plaats in de ziekenhuizen en in de thuisomgeving. Voor ouders wordt de fotografie kosteloos uitgevoerd.